Korkeakoulujen jo entiset suositut kurssit

Eräältä kävijältä tuli ystävällisesti viesti Sosiaalisen median ilmiöt-kurssin katoamisesta opintopisteellisenä kurssina MOOC-maailmankaikkeudesta. Olkoon se siis merkkinä uuden osion avaamiselle.

Alta löytyykin todennäköisesti ainaisesti poistuneita kursseja eri yliopistoista. Elleivät sitten tee juhlallista paluuta.

Sen tulkitsemista järjestetäänkö kulloisenkin lukuvuoden aikana yhä tiettyä kurssia  vaikeuttaa osan kursseista ilmaantuminen opinto-oppaisiin vielä kesken lukuvuodenkin. Olen merkinnyt alustavasti aina harmaalla kurssin, joka on todennäköisesti poistunut valikoimasta.

MOOC-nettikurssien osalta on sääli, jos ei haluta tarjota jo valmiiksi tehtyä nettikurssia muutoin kuin ei-opintopisteellisenä näennäiskurssina. Ilmaiset ja kaikille avoimet aikajoustavat kurssit, kun ovat maailman tasolla hyvin ainutkertainen ilmiö.

Kunnia ei kuitenkaan unohdu. Hulluna huovutukseen ei esimerkiksi sivuston aikana ehtinyt esiintyä muussa muodossa kuin helppojen noppien legendoissa. Ehkäpä se tulevaisuutemme kurssintekijöitä silti inspiroi, joten lisätäänpä sekin tähän opinto-oppaaseen.

Menneet klassikot

 1 op

Koronavirustartuntojen jäljitys

Kenttä- ja infektioepidemilogian peruskäsitteet

Kurssi muuttikin vain muotoaan ja palasi Tampereen valikoimaan uudella nimellä.

TUNI opintotiedot 

 2 op

Sosiaalisen median ilmiöt

Kokonaiskuva sosiaalisen median ilmiöihin ja teknologioihin niiden takana

Monivalinta.

Aalto-yliopiston kehittämä.

Sosiaalisen median ilmiöt 

 2op

Johdatus palvelumuotoiluun

Yleiskuva palvelumuotoilusta sekä sen sovellusmahdollisuuksista

Monivalinta.

Lapin yliopiston toteuttama.

Palvelumuotoiluun johdatuksen kurssi oli jonkin aikaa korjaustöiden alla. Sillä välillä joku keksi, että "kurssi ei oikeuta opintopisteisiin" jatkossa. Mikä on todella sääli, kun itseänikin olisi aihepiiri kiinnostanut ja oppi olisi varmasti ollut hyödyllistä.

Ilman opintopisteitä porkkanoina opiskelu kurssimuotoisesti ei kuitenkaan ole kovin vetovoimaista, joten on edelleen sääli, että parin opintopisteen MOOC-mikrokursseja mielenkiintoisista aiheista katoilee. 

Kurssi oli myös Lapin yliopiston opiskelijoille keskeisimpiä tuloväyliä nettikurssien opiskelun pariin, joten olisihan tätä voinut järjestää edelleenkin oikeana nettikurssina. Enkä nyt tiedä onko Euroopan unionin varoista osin rahoitetun yleensä pysyväluonteisiksi tarkoitetulle MOOC-kurssille sopivaa, että se käytännössä lakkautetaan heti, kun on mahdollista.

Sisältöjä voisi toki myös päivittää halutessaan.

Johdatus palvelumuotoiluun 

 1-5 op

Antirasismin perusteet

Rasismi, rodullistaminen ja antirasismi yhteiskuntatieteiden näkökulmasta

UEF opinto-opas 

Itä-Suomen yliopiston mahdollisesti entinen kurssi.

 5 op

Hulluna huovutukseen

Huovutukseen hurahtaminen

Oulun yliopistossa tämä tarunhohtoinen kurssi muistaakseni oli. Esiintyi vielä verrattain lähiaikaisissa opintopistelähteissäkin keruuvaiheessa.

vastaa kyselyihin sovelluksella

Markkinatutkimukseen voi osallistua Mielipidemaailman sovelluksella. Palkinnoksi saa rahaa tai halutessaan lahjakortteja.

Mielipidemaailma.fi

Helpot Nopat

Korkeakoulujen helpoimmat opintopisteet.

MOOC-nettikurssitHYAaltoTUNIUTUJYUUEFUWASALUTOYLYAMKLukioVaikeimmatMenneetNoppani

Kerro Kaverille

Helpoista nopista on parempi kuulla ennemmin kuin myöhemmin. Puuttuvat opintopisteet olisi helppo opiskella milloin vaan.

Nopat.me on nyt Helpot Nopat.fi