Sisältää kumppanuusmarkkinointilinkkejä, jotka on merkitty -tähdellä.
Opiskelija-alennuksina markkinoidaan joukkoliikenteen ulkopuolella kaikenlaista, jossa ei ole edes yritetty antaa varsinaista alennusta. Tai ainakaan sellaista etua, joka ei olisi kaikkien muidenkin saatavilla ilman opiskelija-statusta.
Sähkösopimusten opiskelijatarjouksissa on esimerkiksi ollut jo pitkään vallitsevana tapana antaa opiskelija-alennus ensisijaisesti alentamalla kuukausimaksua.
Tämä perinne sähkön opiskelija-alennuksista todennäköisesti perustuu siihen, että uusien opiskelijoiden keskuudessa ei välttämättä heti hahmoteta, millaisista tekijöistä sähkölaskun hinta koostuu.
Yleensä kaikki opiskelijasähkötarjoukset ovat sellaisia, joissa tarjotaan esimerkiksi 50 prosentin alennettua kuukausimaksua.
Opiskelija todennäköisesti kuitenkin elää verrattain pienellä ennustettavalla sähkönkulutuksella, jolloin sähkölaskun muodostumisessa tuo alennus tuottaa ennemminkin lisähintaa halvimpiin sähköliittymiin verrattuna.
Esimerkiksi kerrostaloasumisessa jo muutaman euron alennettu perusmaksu sähkön hinnassa helposti muodostaa suuren osan kuukausittaisesta sähkölaskusta.
Omasta kolmen talvikuukauden 11,2 euron kuukausimaksuttomasta sähkölaskustani olisi mennyt 50 prosentin opiskelija-alennuksellakin lisäksi vielä 8,9 euroa kolmen kuukauden perusmaksuna, jos olisin tilannut opiskelijasähköä, enkä ottanut opiskelijallekin halvinta sähkösopimusta.
Todennäköisesti halvin sähkösopimus opiskelijalle on kuukausimaksuton pörssisähkö, joita tarjotaan yleensä kuuden kuukauden perusmaksuista vapaalla sopimuksella.
Satunnaisesti opiskelijasähkön nimellä on myös tarjolla kuukausimaksuttomia kuuden kuukauden jaksoja, mutta varsinaisesta opiskelija-alennuksesta ei lie kyse niin kauan kuin kelle tahansa on käytännössä aina saatavilla vastaavia, ellei jopa parempia normaalitarjouksia.
Todennäköisesti alennusta etsiessään ei siis kannata etsiskellä ensisijaisesti sähkön opiskelijatarjouksia vaan suunnata suoraan kaikille markkinoitaviin tarjouksiin.
Helpoiten uusia sähkötarjouksia löytää sähkön hintavertailupalvelua hyödyntämällä.
Esimerkiksi asettamalla Sähkövertailu.fi:ssä ennustetuksi vuosikulutukseksi 500 kWh halvimman pörssisähkötarjouksen pitäisi olla kuukausimaksuton toistaiseksi voimassa oleva pörssisähköliittymä.
Mainoslinkki x Sähkövertailu.fi Sähkövertailu.fiPörssisähkön marginaalit ovat yleensä aika lähellä toisiaan kuukausimaksuttomissa tarjouksissa.
Haasteena on lähinnä löytää vähintään kuuden kuukauden perusmaksuttomia pörssisähkösopimuksia.
Tällaisia sähkösopimuksia on yleensä jatkuvasti tarjolla, mutta ne eivät välttämättä ole edes sähköyritysten nettisivuilta kovin helposti löydettävissä, kun sähköyhtiöille enemmän voittoa tuottavat sopimusmallit ovat markkinoinnin keskiössä.
Kilpailuttaminen on sähkösopimuksissakin käytännössä ainoa tapa saada halvinta mahdollista sähköä.
Varsinaisten alennusten markkinointi sähkötarjouksissa on puhelinliittymien lailla yleensä suunnattu sopimuksen vaihtajille, eikä kanta-asiakkuudesta tunnu nähtävän hyötyä kuin myyjälle.
Tätä kirjoittaessa tulikin tekstiviestinä erikoistarjous sähköyhtiöltäni 6 kuuden kuukauden kesäkuukausien kiinteästä hinnasta 2,99 euron perusmaksulla, joka ei todennäköisesti ole lähellä halvinta mahdollista sähköä tuollakaan ajanjaksolla.
Ehkä sähköliittymän tarjoajaa jo vaihdettuasi yritetään soittaa tai tekstiviestitse soittaa winback-tarjouksella, kuten puhelinliittymissä on tapana. Sekään ei välttämättä ole kovin erikoinen tarjous, kun yleensä lähinnä uusia ja vaihtavia asiakkaita halutaan palkita.
Eli helpointa onkin varmaan vaan suosiolla vaihtaa sopimusta.
Asetan muistutuksen aina alennuskauden loppumisesta, joten halvimman sähkön hyödyntäminen ei vaadi sen erityisempää sähkömarkkinan seuraamista.
Tietyn ajan perusmaksuista vapaan toistaiseksi voimassa olevan pörssisähkösopimuksen voi ilmaiseksi vaihtaa vaihtumaan uuteen vastaavaan kuukausimaksuttomaan pörssisähkösopimukseen 14 päivän irtisanomisajalla eli sähkösopimuksen vaihtaminen ei sen suurempaa suunnitelmallisuutta vaadi.
Toistaiseksi voimassa olevien pörssisähkösopimuksissa ei tarvitse määräaikaisten sopimusten lailla muuttaa muualle päästääkseen määräaikaissopimuksista irti ennen sopimuskauden loppua, joten sähkösopimuksen kilpailuttaminen on hyvin yksinkertaista.
Sähköyhtiöiden vaihto käy helposti netin välityksellä. Vaihtoon menee noin 10 minuuttia hyvän tarjouksen löydettyään.
Keskiverto-opiskelijalle pörssisähkön ja kiinteällä, todennäköisesti kalliimmalla keskihinnalla ostetun sähkön välillä pörssisähkön valitsemalla todennäköisesti säästää halvempaa sähköä nauttimalla pitkässä juoksussa jo jokseenkin merkittävän summan.
Ainoa poikkeus tulee, jos sähkönkulutus poikkeaa tyypillisestä kerrostalossa asumisesta.
Silloinkin pörssisähkö olisi edelleen todennäköisesti halvinta sähköä, mutta esimerkiksi omakotitalossa mahdollinen lisä kiinteässä vakiohinnassa saattaa antaa mielenrauhaa, eikä vaadi harkitsemaan käyttötuntien rajoittamista, jos täytyy vaikka lämminvesivaraajaa tai saunaa lämmittää.
Pörssisähkö pitempien aikojen otannalla todennäköisesti hyötyy kuitenkin kiinteän hinnoittelun korkeampaa hintaa halvemmista käyttötunneista sen verran, että se kokonaishinta sähkölle enemmän sähköä vievässä kohteessakin olisi halvin pörssisähköllä.
Ajoittain on tarjolla myös kiinteässä sähkössäkin kuukausimaksullisia, suhteellisen halpaan keskihintaan kiinnittyviä erityistarjouksia, joissa se mielenrauha hinnasta on suuri osa etua.
Sähköyhtiöissä halvinkin kiinteä hinta on laskettu sähköpörssissä 15 minuutin välein määräytyvän spot-markkinahinnan keskihintaa kalliimmaksi, joten ei sielläkään suunnalla varsinaisesti ennusteta kiinteiden hintojen alittavan pörssisähköä.
Suurimman osan opiskelijoista ei todennäköisesti tarvitse ajoittaa sähkön kulutustaan mediassa otsikoitavien sähkön hintapiikkien mukaan tai edes seurata sähkön hintaa, koska pörssisähkön sopimuskauden aikana muut huomattavasti halvemmat tunnit tulevat todennäköisesti kiinteää hintaa edullisimmiksi.
Pörssisähkön käytön ei edes vuoden kovimpien sähkön pörssihintojen aikaan valtaosan opiskelijoista sähkölaskussa vakituisen kuukausimaksun lailla pitäisi näkyä.
Lähinnä pörssisähkö antaa mahdollisuuden ajoittaa hintapiikeissä sähkön kulutustaan tietyille tunneille, jos nyt haluaa optimoida, mutta tuskin siinäkään paljoa voittaa vaan pitemmällä ajalla pörssisähkön kiinteää hintaa halvempien ajanjaksojen hyödyntäminen on se, mikä tuottaa sen todennäköisen säästön.
Jos talvella pörssisähkölasku on halvimmillaan noin 50 kWh peruskulutuksella esimerkiksi kuukaudessa vaikkapa 3-10 euron väliltä ja kesällä vähemmän ei siinä todennäköisesti kalliimpaa kiinteää hintaa tai kuukausimaksuja jää kaipailemaan mielenrauhan sähkön hinnanvaihteluissa takaamiseksi.
Opiskeluun liittyen.
Helpot nopat mielikuvissa ja mediassaKova halu julkisuuteenOpiskelijoiden jaksaminen ja opintopistereformiVapaasti valittavat opinnotOpintopisteet tunteinaSoluasumisestaOpiskelija-asuminenPerusopintojen korvaaminen ja tekoälyCampusonlineDigivisio 2030OpintopistetehtailuOpiskelua edistäviä esineitäOpi piirtämään jänisHelpoista nopista on parempi kuulla ennemmin kuin myöhemmin. Puuttuvat opintopisteet olisi helppo opiskella milloin vaan.
Nopat.me on nyt Helpot Nopat.fi