Nopat.me on nyt Helpot Nopat.fi

helpot nopat

Sivustoa perustettaessa oli melko lailla selvää sen domainin tulevan olemaan helpotnopat.fi.

Domainia varaillessani noin nelisen kuukautta ennen sivuston avautumista olikin pienimuotoinen shokki siinä, että domain-osoite oli tuolloin varattu.

Syytä sille, miksi se oli varattu voi vain arvailla. Yksi arvauksistani oli, että olisin itse sen jo varannut muita domaineja samoihin aikoihin ostellessani.

Todisteita siihen suuntaan ei kuitenkaan löytynyt, joten tiedä sitten. Joku sen oli kai sitten varannut.

Piti siis kääntyä vaihtoehtoisiin domaineihin. Vaihtoehtona olisi ollut odotella sivuston ensimuodon ollessa jo valmistumaisillaan kevyet kahdeksan kuukautta domainin vapautumista.

Erikoisempi domain sinällään oli kiehtovakin vaihtoehto, sillä .fi-domaineja rajaa hieman se, että niitä saa hankittua vain kotimaisilta domainalustoilta. Kun taas monet kansainväliset domainit ovat saatavilla suuremmilta alustoilta, joilla saattaa kohdata vähemmän kaikenlaisia domainin hallinnan kansallisia erikoisuuksia.

Osa erikoisdomaineista taas maksaa enemmän kuin sen noin 15 euroa, mitä .fi-domain vuodessa kustantaa. Esimerkiksi Tuvalun aluepääte .tv on jo useampia kymmeniä euroja vuodessa, jolla tuetaan alueen hyvinvointia pitkässä juoksussa aika merkittävästäkin.

Tykkäsin Montenegron .me-aluepäätteestä siinä, että se taitaa olla ainoa suoraan suomea oleva sana domain-päätteissä. Aluetunnuksista .Helsinki esimerkiksi taitaa olla yksinomaan varattu etuoikeutetuille. Eikä se ole kovin lyhyt naputeltavaksikaan.

Haluttu tunnus sittemmin vapautuikin. Etuina siinä ensinnäkin lie .fi-domainiin yhdistetty luotettavuus ja ymmärrettävyys sen suhteen, mistä mahdollisesti on kyse. Helpot nopat antaa suoraan kuvan koko ilmiöstä paremmin, eikä sekään ole turhan vaivalloinen näppäiltäväksi tai haettavaksi.

Olisi se ainakin itselleni myös elämyksellistä lukea esimerkiksi median tulkintoja helppoihin noppiin. Tai ylipäätään jakaa niitä tuntoja vasten myös omia näkökantojani koko ilmiöön, kun sivuston toiminnan olisi pohjimmiltaan tarkoitus olla auttavaista, elämyksellistä ja kivaa myös muillekin.

Mitä se suosittelijoillensakin eri muodoissaan on aina kai ollut.

On myös kokeellisesti mielenkiintoista nähdä vaikuttaako orgaaniseen hakukoneliikenteeseen domain-pääte jollain vielä tässä vaiheessa ennustamattomalla tavalla. 

Siltä osin siis ei ole kyseessä kovin radikaalista muutoksesta. Toivottavasti helpot nopat leviävät entisestäänkin auttamaan opiskelijoita vastauksena opintopistekysymyksiinsä.