Nopat.me on tavallaan avattu. Siis siinä mielessä, että indeksointia Googlen hakukoneeseen odotellessa on mennyt jo pari viikkoa, eikä ole vielä tietoa kelpaako uusi sivusto mainosverkostoihinkaan. Päätöksessä jälkimmäisen osalta voi pahimmillaan mennä kuusikin viikkoa.
Indeksoinnilla ei ole niin kiire sinällään, kun ilmankin hakukoneen apuja on löytynyt kivasti päivittäisiä vakiokävijöitä. Ja uskoisin, että kun todella jalkautuu levittämään tietoa sivuston ja helppojen noppien olemassa, niin hakukonekin ymmärtää hyödyn.
Voisinkin siis avata ratkaisuja sivuston eri osien ja monetisaation taustalla tässä odotellessa. Näistä on Jodelissa ollut kysymyksiä ja mielipiteitäkin. Valintojensa perusteluun ja vasta-argumentointiin paikallinen ja hyvin rajatun viestitilan pikaviestisovellus ei välttämättä ole kaikista parhain alusta. Ainakaan, jos tykkää asioita eri kanteilta tarkastella.
Ensinnäkin sivuston idean alku juontaa juurensa Jodelissa yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa voimillaan olleeseen helpot nopat-ilmiöön. Ajattelin kuitenkin, että huomattavasti helpommin pystyisi kokonaiskuvan antamaan sivustolla helpoista nopista.
Ja ylipäätään edesauttaa tiedon internetissä leviämistä helppojen noppien hyödyntämisen mahdollisuudesta vapaasti valittaviin opintoihin ja opintotukiselvityksiin. Kun Jodelissa yliopistokanavillakaan ei välttämättä ole osa kuullutkaan helpoista nopista ja mitä ne ovat.
Sivustoaihioita tulee muutoinkin pyöriteltyä muistioon merkittyinä useampaa eri aiheista. Joista on vielä paljon matkaa niin sanotusti tuotantoon siirtymiseen.
Osassa onneksi tulee myös ajatustensa seassa välillä vasta-argumentteja, miksi se ei olisikaan ollenkaan niin hyvä idea kuin ensialkuun vaikutti.
Ensiajatuksia paremmat mietteet eivät valitettavasti kovin nopeasti tunnu muodostuvan, joten sen seurauksena tulee välillä omistettua käytännössä muutamia turhia domainejakin vuoden rekisteröintiajalla hintaan 2-10 euroa kappale.
Toinen riski sivustoideoissa on sitten, että saako sisällön kuntoon sivuston hyödyllisyyden ja erilaisuuden osalta.
Ensimmäinen sivustoprojektini esimerkiksi vei kuukausia ja tuotti 0 euroa ennen juoksevia kuluja.
Rahassa mittaamatonta hyötyä silloisistakin upeista hyötysisällöistä oli kuitenkin kenties tuhansille kävijöille ja itselleni. Valitettavasti vaan kuukausien työstön jäljiltä sen sivuston graafinen ilme värien sommittelun osalta epäonnistui. Löydetyn sisällön hyödyllisyys ei myöskään ollut kattavuudeltaan sillä tasolla, että olisin siitä kehdannut erilaisissa sosiaalisissa medioissa ollenkaan edes mainita.
Vaikka esimerkiksi yliopiston englanninkielisten perusteosten lukeminen kirjatentteihin sujuu vaikeuksitta, niin ajatusten välittäminen artikkelimitassa on jo hyvin erilainen haaste.
Huolimatta siitä, että näkökulma olikin erilainen kuin kilpailijasivustojen copywritereilta sarjatuotantona ostamissa artikkeleissa eli hieman olisi ajatuksiakin ollut tarkoitus yrittää välittää ja herättää, niin käytännössä natiivitason englantia se olisi vaatinut.
Sinällään olin tyytyväinen, kuinka sisältöjen hahmottelu onnistui. Ja ylipäätään siihen, että ylipäätään ensisivuston sai internetiin. Sillä ensimmäisen nettisivun julkaisuakin edelsi lähemmäs kymmenen erilaista työvaihetta, joissa jokaisessa piti käytännössä oppia aina uutta.
Jokainen vaihe vei käänteineen noin viikosta viikkoihin, joten aikatauluttaminenkaan ei aivan itsestäänselvää ole. Kun ei ollut ennakkoon tietoa paljonko mihinkin menee aikaa. Vasta jälkikäteen myös ymmärsi, mikä suunnilleen on olennaista ja mihin vastaavasti ei aikaa kannata edes laittaakaan.
Ensisivuston teon avulla opin kuitenkin, kuinka ylipäätään tehdä nettisivuja. Ehkäpä jonain päivänä ensisivustoni sisällöiltään viisaammin rajattu versio ilmestyy internetiin.
Kun oli senkin sisällössä jotain hyvää ja hyödyllistä. Opin myös, että jos nettisivun kaltaista sisältöä meinaa tehdä ja jakaa, niin sen pitää käytännössä olla jo ennestään hyvinkin keskeinen harrastus, joka puhuttelee itseäkin sen verran, että on sanottavaakin aiheesta.
Kaikki osa-alueet, jotka eivät loppupeleissä kiinnosta niin paljoa on parempi rajata pois ennemmin kuin myöhemmin.
Selvennetään kuitenkin tässä yhteydessä, että Nopat.me-projekti on vastaavasti graafisesti ja sisällöiltään jo jotakin, mihin voi olla tyytyväinen. Ensisivustotoni ratkaisuista ainoa tälle sivustolle päätynyt taitaa olla artikkeleiden avauskuvan sulautuminen taustaan.
Suunnilleen siihen asti se ensisivusto graafisesti toimikin kokonaisuutena, kun liiankin kunnianhimoista toteutusta tuli yritettyä vailla parempaa ymmärrystä.
Suomen kiertueen alun ajoitusta määrittääkin tässä vaiheessa lähinnä hyväksytäänkö Nopat.me mainosverkkoon. Haluaisin monetisaation kannalta saada kuvan, miten automaattiset mainokset vertautuvat muihin vaihtoehtoihin.
Yritän löytää bannereihin niin hyödyllistä mainostettavaa kuin on mainostettavaksi tarjolla. Monetisaatiossa onnistuminen tarkoittaisi myös, että voisi vapaa-ajallaan askarrella lisääkin hyötysivustoja itseä ja kenties muitakin kiehtovista aiheista ja harrastuksista.
Mikä itselleni on ollut se keskeisin motivaation ja ajankäytön lähde. Kun nettisivuja tekemällä ehkä pystyisi mielekkäästi jakamaan jotakin, mikä on kaunista ja hyödyllistä.
Ylipäätään sen selvittäminen pystyisikö nettisivujen teossa ja monetisaatiossa onnistumaan sivutulojen osalta edes hyvin pienissä määrin jo kiehtoo ainakin itseäni.
Tähän kirjoitukseen palatessani Nopat.me-avajaisten ensimmäisenä vuosipäivänä, yhteensä neljää nettisivua tällä hetkellä netissä pyörittävänä, vastaus edellä oleviin pohdintoihin taitaa valitettavasti olla ei.
Kun kaikessa on koetun perusteella niin paljon helpompi epäonnistua ja saada aikaan lähinnä nollaa.
Epäonnistuminen ei ole kovin vaarallista suhteutettuna kaikkeen elämässä, mutta kivempi olisi tietysti onnistua uudelleenkin ja nähdä kunkin sivustonsa etenevän verrattain orgaanisesti niiden mahdollisesti kiinnostuneiden keskuudessa.
Voi lohduttautua, että ainakin tämä sivusto onnistui ja muotoutui vuoden mittaan entistäkin paremmaksi monilta osin.
Ehkäpä se neljäs, opiskeluteemasta poikkeava mysteerisivusto on myös tervetullut tämän maailman tasolla. Vaikkei sen erilainen monetisaatiototeutus ole nyt ainakaan vielä varsinaisesti toiminut.
Aikaa sivuston suunnitteluun, tekoon ja sisältöihin saa halutessaan kulumaan kuukausien verran aamusta auringonlaskuun. Seitsemänä päivänä viikossa vielä, jos on yhtä tervehenkinen ajanhallinta kuin tätä sivustoa ylläpitävällä tavoitteellista opiskelua tai nettisivujen tekoa intensiivisesti harrastaessaan aina välillä.
Illat tulee kuitenkin pidettyä vapaa-aikana ja almanakkaan hahmottelen jo valmiiksi, milloin olisi hyvä aika esimerkiksi sivusto tehdä tai opiskella, joten ei tämä varsinaisesti raatamiseen vertaudu. Kun milteipä täyslomiakin tulee pidettyä intensiivisemmän ajankäytön vastapainoksi.
En ole heitä, joille teknis-luonteinen ongelmanratkaisu olisi nautinto, joten niiltä osin tämä ei ole aina niin kivaa puuhaa. Esimerkiksi ensisivustolleni joku verkkohyökkäsi 272-kertaisen bandwidth-piikin voimin julkaisuun nähden sivuston kolmantena päivänä. Seuraus oli 40 dollarin bandwidth-lasku tästä yllätyksestä, jonka mahdollisuus ei aiemmin ollut noussut esiin missään ohjemateriaaleissa tai keskusteluissa.
Mikä selittääkin suoraan esimerkiksi, miksi tällä sivustolla on vastaavan varalta Cloudflare-suojaus, joka saattaa sivustolle tullessasi tarkistaa oletko ihminen.
Sivustoa tehdessä myös palautteeseen reagoinnille saa varata aikaa. Siis ylipäätään sille, että kykenee sen sivustonsa ajan myötä näkemään edes osin uusin silmin, kun ilman palautetta ei hahmota, mikä voisi olla paremmin ja toimivatko kaikki elementit vaikkapa visuaalisesti. Niin mobiilialustoilla ja muilla ruuduilla.
Sivustoa on julkaisunsa jälkeen esimerkiksi muovattu sisältöjen ja uusien kategorioiden ohella niiltä osin, mikä omaa silmääni ei miellyttänyt. Kunnioitus graafista suunnittelua tekeviä kohtaan on noussut sitä mukaa, kun yrittää saada esimerkiksi ihan vain jo hyvinkin erilaisilta tietokoneella ja mobiiliruudulla näyttäytyvät värit toimimaan.
Kehitystä onkin kirjaimellisesti tapahtunut ensisivustoon verrattuna. Vastaanotto oli yllättävänkin kivaa, sivustosta kerrottiin muillekin ja vakiokävijöitäkin näyttää olevan ilman hakukoneen apua indeksoinnin edellä.
Jodelissakin on vielä verrattain matala profiili, kun osalla yliopistopaikkakunnista ei ole kuultukaan vielä koko sivustosta. Tai edes helpoista nopista. Kaksi euroa olisi tarkoitus sijoittaa Jodel plussan seikkailutilaan ja pitää kunnon avajaiset niin internetissä kuin Jodelissa myönteisine yllätyksineen, niin sittenhän sen näkee onko kysyntää.
Jos samoihin tuntoihin haluaa päästä arjessaan kuin miltä päivät näyttävät tätä sivustoa tehdessä, niin voisin vihjata leuanvetotangon ja seisomatyöpöydän hyödyllisyydestä. Näiden ei ennestään välttämättä arvaisi olevan melko keskeinenkin osa koko kuviota.
Esimerkiksi 20-30 eurolla saa jo leuanvetotangon. Halutessaan joko oviaukkoon jatkuvasti kiinnitettävän tai pois otettavissa olevan mallin.
Jolloin leuanvetotangon avulla voi nostella itseään useampaan kertaan haluamansa määrän ylös alas päivän tai kahden välein. Leuanveto lie tehokkainta kehonpainotreeniä, mitä voi kotonaan harrastaa. Ja kivaakin sen lisäksi, että sillä voi tauottaa, mitä nyt ikinä päivillään tekeekään.
Aluksi voi olla ettei mene joko myötä- tai vastaotteella yhtään leukaa. Tai touhu ei ole kovin hallittua, mutta jo leuanvedon tekeminen negatiivisena eli vain alastuonnin osalta kehittää sen verran, että varmaan 1-2 toistoa jo luonnistuu viikon veivaamisella, jos lähtötaso on nolla.
Seisomatyöpöytä on sitten vapaamuotoisempaan kirjoittamiseen ja vaikka etäluentojen seuraamiseen oikein hyvä, kun voi tekemisen ohessa oleskella huomattavasti tuolia vapaammin. Ja ylipäätään liikkua, kun siltä tuntuu.
Kummatkin ovat ainakin omaa elämänlaatuani kohentaneet. Ehkäpä myös nettisivujakin.
...
Samana iltana kello 23.33 tuli päätös Google Adsenselta ja se oli ei.
...
Toisella yrittämällä Adsense-hyväksyntä onnistui. Prosessi eteni käytännössä parissa päivässä hyväksymiseen sen jälkeen, kun indeksointi edistyi internet-näkyvyyden Reddit Suomessa ja Ylilaudalla myötä.
Mainostyyppinä on automaattiset mainokset, joissa voi lähinnä vaikuttaa esiintymistiheyteen. Ei niinkään sijoitteluun, mikä hoituu automaationa.
Pitemmissä teksteissä olisi tarkoitus, että mainokset jakaisivat tekstiä helpommin hahmotettaviin osiin. Sama logiikka on noissa kumppanuusmarkkinointibannereissa sisältöjen välissä.
Korkeakoulujen helpoimmat kurssit.
MOOC-verkkokurssitHelsingin yliopistoAaltoTUNITurun yliopistoJyväskylän yliopistoUEFLUTVaasan yliopistoOulun yliopistoLapin yliopistoAMKLukioVaikeimmatMenneetNoppaniHelpoista nopista on parempi kuulla ennemmin kuin myöhemmin. Puuttuvat opintopisteet olisi helppo opiskella milloin vaan.
Nopat.me on nyt Helpot Nopat.fi